Svensk Friidrotts nya resultat- och statistiksystem

10 juni 2020
Efter ett 2,5 år långt förberedelsearbete är Svensk Friidrotts officiella resultat- och statistiksystem sjösatt vilket innebär att friidrott.se får en systersajt – www.friidrottsstatistik.se. Genom att resultatinhämtningen nu i hög grad automatiserats möjliggörs en mer omfattande och snabbare uppdaterad statistik och möjlighet att få fram samlad information om en aktiv som personliga rekord, resultatutveckling, meriter med mera.

– Det ska bli otroligt kul och spännande när vi nu lanserar friidrottsstatistik.se. Jag ser det lite som ett paradigmskifte där vi på allvar tar klivet in i den digitala världen och nu kan presentera resultat och statistik på ett helt nytt sätt, säger Stefan Olsson, generalsekreterare för Svensk Friidrott.

– Detta blir också ett stort stöd för föreningarna. Några av dem har egna, enklare system men det stora flertalet sammanställer sin statistik med mer eller mindre manuella lösningar. Nu får vi ett enhetligt system som gör det enklare att hitta värdefull och väsentlig statistik från historien men framför allt i nutid.

– Jag ser bara möjligheter och att vi gör det här tillsammans som en del i utvecklingen av svensk friidrott.

Över 400.000 resultat

Sedan 1 november 2019 samlas alla svenska arenaresultat i databasen som rymmer 35.000 friidrottare från 457 föreningar och över 400.000 resultat. I detta ingår djupa årsbästalistor utomhus från 2000 och framåt vilket innebär att de flesta av våra bästa aktiva idag har fylliga biografier. Allt från Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson och Armand Duplantis till Irene Ekelund, Thobias Montler och Tilde Johansson. Men också för flera av våra bästa genom tiderna som Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Susanna Kallur och Christian Olsson.

Kostnadsfri tillgång till allt i två månader

Allt som finns på friidrott.se när det gäller resultat och statistik finns kostnadsfritt även på denna sajt och genom att bli medlem och teckna en prenumeration kan man som privatperson få tillgång till allt – djupare årsbästalistor, utökad resultattjänst, tillgång till kompletta resultatlistor från en mängd internationella mästerskap mm. Notera också erbjudandet att alla som registrerar sig med namn och mejladress får två månader kostnadsfri tillgång till allt innehåll fram till den 10 augusti 2020 (200807 förlängdes erbjudandet till 31 augusti). Nytt när det gäller årsbästalistorna är bl a 5 och 10 km väg samt 13-årsklasserna. Webbplatsen kommer också att kompletteras med en utökad rekordavdelning, ett större resultatarkiv mm.

Föreningsprenumeration

Systemet möjliggör också årsbästalistor för distrikt och föreningar. Alla föreningar har möjlighet att få sin egen årsstatistik löpande uppdaterad på en egen sida och flera har redan köpt tjänsten. Läs mer om föreningsprenumeration.

Ett omfattande arbete

Arbetet med att skapa friidrottsstatistik.se inleddes med ett telefonsamtal i september 2017, fortsatte med ett styrelsebeslut i november och projektstart i mars påföljande år. En förstudie våren 2018 med seminarier, webbenkät och rapport följdes av upphandling och i februari 2019 kontraktsskrivning med finska Tilastopaja OY som leverantör av den tekniska lösningen. Därefter har implementation, uppladdning av äldre resultat, tester med mera pågått fram till juni 2020.

Flera har gjort värdefulla insatser för att detta projekt har kunnat bli verklighet och ett speciellt tack riktas till A. Lennart Julin, Stockholm, och Bosse Nordin, Uppsala. Tack också till vår leverantör av statistiksystemet, Tilastopaja OY i Åbo, där Mirko Jalava och hans gäng gjort ett utmärkt jobb. Nämnas ska också IT-experten Bosse Sjölander i förbundsstyrelsen som stod för viktiga insatser i projektets inledning.

Ett tack också till alla tävlingsarrangörer som tar sig tid att lära sig den nya Excel-mallen som gäller för inrapportering av resultat från mindre tävlingar. Att den fylls i rätt är en förutsättning för att resultaten ska kunna läsas in i databasen. Det nya systemet innebär nya rutiner men också många nya möjligheter och tillsammans ska vi göra detta till något riktigt bra!

Jonas Hedman

Jonas Hedman är journalist, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Han ansvarar för projektet sedan hösten 2017 och är sedan juni 2020 Svensk Friidrotts statistiker.