0

Svensk Friidrotts resultat- och statistiksystem

Friidrottsstatistik.se publicerades den 10 juni 2020 och innehåller resultatservice, bästalistor och rekord samt biografier på aktiva med personliga rekord, resultatutveckling, meriter mm. Mycket är kostnadsfritt men den som vill få tillgång till mer av allt kan köpa en prenumeration. Dessutom kan föreningar prenumerera på sin egen årsstatistik.

– Förverkligandet av friidrottsstatistik.se var ett paradigmskifte där vi på allvar tog klivet in i den digitala världen och presenterade resultat och statistik på ett helt nytt sätt, sa Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson i juni 2020.

Över 1 miljon resultat
Sedan 1 november 2019 samlas alla arenaresultat av svenskar i databasen som den 1 januari 2024 innehöll 1,1 miljon resultat av 70.000 friidrottare från mer än 450 föreningar. I detta ingår djupa årsbästalistor utomhus från 2000 och framåt vilket innebär att de flesta av våra bästa aktiva idag har fylliga biografier. Allt från Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Khaddi Sagnia till Thobias Montler, Fanny Roos och Tilde Johansson.
Men där finns också många av våra bästa genom tiderna som Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Susanna Kallur och Christian Olsson.

Detta finns på friidrottsstatistik.se
Tillgängligt för alla helt kostnadsfritt är 20-djupa årsbästalistor för seniorer, juniorer, ungdomar och veteraner, 10-djupa genom-tiderna-listor, rekord, resultatservice samt distriktslistor. Dessutom biografier med information som personliga rekord, resultatutveckling, mästerskapsmeriter, bästa resultaten mm för de 20 bästa i alla standardgrenar innevarande och föregående år

Privatprenumeration
Den som vill ha mer av allt – djupare årsbästalistor, utökad resultattjänst, tillgång till kompletta resultatlistor från svenska och en mängd internationella mästerskap mm tecknar en privatprenumeration. Det kan göras från 199 kr – för 1 månad, 6 månader eller 1 år.
Teckna privatprenumeration

Föreningsprenumeration
Friidrottsstatistik.se möjliggör också årsbästalistor för föreningar och distrikt. Alla föreningar kan få sin egen årsstatistik löpande uppdaterad på en egen sida som är en tjänst som många använder.
Läs mer om föreningsprenumeration

Ett omfattande arbete
Arbetet med att skapa friidrottsstatistik.se inleddes i september 2017, fortsatte med ett styrelsebeslut i november och projektstart i mars. En förstudie våren 2018 med seminarier, webbenkät och rapport följdes av upphandling och i februari 2019 kontraktsskrivning med finska Tilastopaja OY som leverantör av den tekniska lösningen.
Därefter implementation, uppladdning av äldre resultat, tester mm fram till juni 2020 då friidrottsstatistik.se publicerades.

Flera har gjort värdefulla insatser för att webbplatsen blivit verklighet och ett speciellt tack till A. Lennart Julin, Stockholm, och Bosse Nordin, Uppsala. Tack också till vår leverantör Tilastopaja Oy i Åbo med Mirko Jalava i spetsen som gjort och gör ett utmärkt jobb. Nämnas ska också IT-experten Bosse Sjölander i förbundsstyrelsen som stod för viktiga insatser i projektets inledning.

Ett tack också till alla tävlingsarrangörer som skickar in alla resultatlistor som är grunden för alla bästalistor och rekord. Friidrottsstatistik.se är ett viktigt verktyg för svensk friidrott som hela tiden utvecklas.  

Jonas Hedman

Jonas Hedman är journalist, statistiker, grafiker och förläggare specialiserad på friidrott. Han var projektledare från 2017 och är sedan 2020 Svensk Friidrotts statistiker.

Uppdaterat 240101